Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 86 68 36 67

NYTÅRSSKYTS OG TORDENVEJR

Dyrlæger for familiens kæledyr i Bjerringbro og omegn

NYTÅRSSKYTS OG TORDENVEJR

Væn din hund til nytårsskyts og tordenvejr og giv dig selv og din hund en god og stressfri aften.

Et af de hyppigste problemer hos hund er angst/fobi for nytårsskyts og tordenvejr. Hundene bliver så angst at man ikke kan nå ind til dem. Denne form for angst tiltager desværre med alderen således at hundene har en tendens til at blive mere og mere bange.

Således kan man opleve at en hund der i starten kun var bange nytårsaften, til sidst reagerer på enhver høj lyd og nogle ender med at blive aflivet fordi deres liv er så fyldt med angst at det ikke er værd at leve. Man bør således allerede fra hunden er helt lille træne den i skud og andre høje lyde.

​Gode råd til forebyggelse

Køb hvalpen fra et sted, hvor man ved, at forældrene ikke har angst eller fobi. Sørg for, at hvalpen allerede fra 6 – 10 ugers alderen bliver vænnet til mange lyde. I tidsrummet fra 6-10 uger er hvalpe nysgerrige og vænnes hurtigt til nye ting uden at blive bange.

Det vil sige, at vi skal købe vores hvalpe fra en opdrætter, der senest fra 6-8 ugers alderen har ladet hvalpene opleve f.eks. støvsugere, legende børn, vaskemaskiner og mange mennesker.

Fra 8 ugers alderen overtager vi som regel ansvaret for hvalpen, og vi skal hurtigst muligt fortsætte, hvor opdrætteren slap og lade hvalpen opleve en masse sjove ting og lyde, mens den endnu er nem at præge uden angst.

Hvis en hvalp bliver forskrækket for f.eks. et højt brag, skal vi sørge for at virke glade og positive, så den lærer, at “det ikke er noget , vi tager os af”. Vi må aldrig trøste på menneskemåde, da hvalpen vil opfatte det, som om vi også er bange. På den måde forstærker vi dens angst.

Accept af brag og skud

Når hvalpen har lært de ”naturlige” lyde som fjernsyn, vaskemaskine, støvsuger, råbende børn o.s.v. at kende, skal vi systematisk begynde at vænne hvalpen til alle mulige lyde, så den kan acceptere brag, skud o.lign. Man kan f.eks. købe en hundeproppistol og aftale, at en person skyder den af på passende afstand, mens vi leger eller træner med hunden.

Afstanden skal være så lang, at hunden lige præcis reagerer lidt på det, men ikke så tæt på, at den bliver forskrækket. Ved hjælp af godbidder og leg kan afstanden langsomt formindskes dag for dag mellem hund og skyderi.

Man kan også putte et par gode godbidder i papirsposen når man har været hos bageren. Derefter puster man luft i, fanger hvalpens opmærksomhed og sprænger posen hvorved godbidderne drysser ud. Jo flere lyde man laver jo mindre synes hunden at den skal reagere første gang det er nytår.

Husk altid at udstråle, at lyde ikke er noget at tage sig af, hvis en hund uventet udsættes for en lyd, den bliver bange for. Hvis hunden reagerer siger man se her og leger/træner videre, så hunden finder ud af at den ikke skal tage sig af det. Man skal gentage det med mange forskellige lyde og fra forskellig afstand.

Lydtræning med nytårs-cd

Hvis man ønsker at vænne hunden til rigtige fyrværkerilyde, kan man købe en cd med lyde i god tid inden nytår. Cd’en kan bl.a. købes hos landets dyrlæger. Cd’en er lavet med henblik på at træne hunde, der er blevet angste, men den kan også med stor fordel bruges til at vænne hunde til lydene på forhånd.​ Alternativt kan der findes lydtrænings-videoer på f.eks. youtube.

Her viser Kathe, hvordan hendes hund Wilma præsenteres for de lyde, hun vil opleve nytårsaften for første gang.

​Hvordan skal vi selv reagere?

Husk også at den reaktion man selv viser første gang det tordner eller er fyrværkeri, betyder rigtig meget for hvordan hvalpen opfatter det!

Hvis den reagerer på lyden fanges dens opmærksomhed, trøst ikke men bed den om at kigge på jer, og giv den en godbid, mens man selv udstråler fuldstændig ligegyldighed overfor at der var en lyd.

Kan min hund være alene nytårsaften?

​Man bør ikke lade sin hund være alene nytårsaften, medmindre man er 100% sikker på, at den ikke er eller vil blive angst! ​Hvis man skal til fest, bør man i de fleste tilfælde sørge for en god barnepige eller hundepension. ​Man bør heller ikke holde store fester sammen med hunden i de første år, den er med til nytår.

Traditionen med at larme og drikke til nytår kan godt virke overvældende på en hund, der endnu ikke er sikker på, hvordan man skal opfatte fyrværkeri.

​Hvis skaden er sket

Hvis hunden er blevet angst, skal man hurtigst muligt søge professionel hjælp, og ikke selv eksperimentere med det. Angst kan være fuldstændig ødelæggende for en hunds liv, og kan i værste tilfælde udvikle sig så man bliver nødt til at aflive den, fordi den har det for slemt.

Læs mere

Læs også vores gode råd til nytår

×
Menu
Ring op
Mail
Facebook