Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 86 68 36 67

KASTRATION AF HUND

Dyrlæger for familiens kæledyr i Bjerringbro og omegn

KASTRATION AF HUND

Procedure for kirurgisk kastration af hund. Her vil du kunne læse om, hvordan selve forløbet foregår på Dyreklinikken fra start til slut.

Før operationsdagen

Forberedelserne starter hjemme hos dig!

Din hund skal nemlig være fastet i minimum 6 timer inden operationen. Det betyder at han ikke må have adgang til mad, tyggeben og godbidder. Din hund bør desuden luftes i snor, så du er sikker på han ikke spiser noget på gåturen.

Din hund skal dog have friskt vand til rådighed hele tiden.

Din hund skal være fastet af sikkerhedsmæssige årsager inden operationen, da narkosen kan gøre at din hund kan kaste op hvis den har foder i maven, hvilket udgør en kvælningsfare. Den risiko ønsker vi ikke at tage på Dyreklinikken!

Indlevering og forundersøgelse

På operationsdagen indleveres din hund fastet på klinikken på aftalte tidspunkt. Han skal være luftet inden ankomst. Ved ankomst spørger vi, om den er fastet og hvilket telefonnummer vi kan træffe dig på, samt gennemgår proceduren og dine forventninger til hvad der skal foregå på dagen.

Alt efter din hunds alder og trivsel, vil vi eventuelt tilbyde en blodprøve.

Derefter overtager dyrlægen din hund og laver en forundersøgelse forud for bedøvelsen, hvor bevægeapparatet gennemgås og der lyttes på hjerte og lunger. Alle andre ting som kan undersøges under bedøvelsen, venter vi med at undersøge til hunden sover for at genere den mindst muligt.

Din hund får herefter et stik i baglåret med selve bedøvelsen. Så snart din hund begynder at blive døsig, tilføres den ilt og lægges på varmepude, så den ikke bliver kold. 

Der ilægges nu mindst ét venekateter i forbenene, hvorfra yderlig bedøvelse, smertestillende og væske kan administreres.

Klargøring og operation

Inden operationen skal operationsfeltet barberes fri for pels, vaskes og desinficeres grundigt, ligesom der lægges lokalbedøvelse i området. Derefter flyttes din hund ind på selve operationsstuen, hvor han placeres i rygleje.

Under operationen ligger din hund på varmepude og er koblet til moderne overvågningsudstyr, ligesom der hele tiden er faglært personale der overvåger din hunds parametre og sikre den bedste narkose for netop dit kæledyr. Din hund tilføres ilt under hele forløbet.

Din hund vil få smertestillende på klinikken og vil derfor være dækket mod smerter resten af dagen.

Mens din hund ligger i narkose, tjekkes alle de ting der ikke blev tjekket ved forundersøgelsen. Det gælder f.eks. øjne, ører, analkirtler, poter og negle, samt mundhule og tænder mm.

Ved kastration af en hanhund, fjernes testiklerne gennem et lille snit lidt foran pungen, hvorfra begge testikler trækkes ud. Ved hver testikel bindes der knude på sædstrengen og blodkarrene med en sutur, hvorefter de skæres af. Begge testikler kan fjernes gennem sammen hul og hullet lukkes derefter med suture under huden, så der ikke er nogle sting der skal fjernes efterfølgende.

Opvågning efter operation

Efter operationen lægges din hund til opvågning i et bur forsynet med varmepude og tæpper over sig for at holde kropstemperaturen oppe. Din hund vil få tilført ilt indtil den er helt vågen igen, ligesom den vil være under nøje overvågning af fagpersonale under selve opvågningen også. 

Lige så snart din hund er frisk og klar til at spise, tilbydes han et specielt godt foder beregnet til indlagte dyr, så han hurtigt kommer i gang med at spise igen.

Hjemsendelse og vejledning

Når din hund vurderes at være klar og frisk nok til at komme hjem, ringes du op og et tidspunkt for afhentning aftales. Vær opmærksom på, at det er meget forskelligt hvor hurtigt hundene er til at komme ud af narkosen og blive klar til at komme hjem igen.

Du vil få grundig vejledning når du kommer på klinikken efter din hund, om hvad du skal holde øje med og hvad du skal forvente det næste stykke tid. 

Din hund vil være dækket ind af smertestillende resten af dagen. Du vil blive instrueret i hvordan din hund skal smertedækkes fra dagen efter operation. 

Vær opmærksom på, at det kan være nødvendigt at anvende en krave eller bodystocking efterfølgende, så såret ikke slikkes op.

Din hund vil eventuelt have plaster på ét eller begge forben. Dette skal fjernes efter hjemkomst.

Du vil modtage følgende:

  • Skriftlig hjemsendelse med vejledning og information
  • Smertestillende 
  • Eventuel krave eller bodystocking

Der er desuden altid gratis kontrol af operationssåret, hvis dette ønskes. Ring da blot og aftal tid på klinikken.

Vi står desuden altid klar til at rådgive dig omkring fremtidig fodring af din nu kastrerede hund.

Den første tid efter operation

Efter operationen er det vigtigt at din hanhund holdes i ro det første stykke tid af hensyn til operationssåret. Han må derfor ikke løbe frit rundt, men skal luftes i snor. 

Vær opmærksom på, at der efter operationen principielt stadig kan være levende sædceller tilstede i din hanhund i optil ca. 6 uger efter kastration. Hvorfor du stadig bør være meget opmærksom på at din hanhund ikke parrer en hunhund, da der stadig vil kunne komme hvalpe ud af det på trods af kastration!

Mere om samme emne

Læs om information om kastration af hund

Læs om kemisk kastration

×
Menu
Ring op
Mail
Facebook