Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 86 68 36 67

URINSVEJSSYGDOMME HOS KAT

Dyrlæger for familiens kæledyr i Bjerringbro og omegn

URINSVEJSSYGDOMME HOS KAT

Katte rammes ofte af urinvejssygdomme. Urinvejssygdomme er et af de mest almindelige problemer både hos hun- og hankatte. Akutte livsfarlige problemer opstår oftest hos hankatte. Det skyldes, at deres urinrør er længere og smallere, og derfor kan urinsten og plugs (propper) lettere sætte sig fast og blokere for urinen.

Kattes urin er meget koncentreret, og det øger risikoen for urinvejsproblemer. Det er vigtigt at sørge for, at katten får tilstrækkeligt meget vand. Katte er meget renlige dyr, og det er derfor vigtigt, at vandet er rent og friskt og skiftes hver dag. Man bør sørge for vandskåle flere steder og stille dem på afstand af maden, så vandet ikke bliver fyldt med madrester. Nogle katte foretrækker store vandskåle.

Vandautomater kan også være et godt alternativ. Katten kan få en del af sit vandbehov dækket gennem foderet, hvis den får vådfoder. Hvis katten vil spise det, er vådfoder blandet op med vand mindst en gang ugentligt, også en god måde at få blæren skyllet igennem på regelmæssigt. Flere typer foder er beregnet til urinvejsproblemer er også sammensat til at øge kattens tørst.

Der findes flere forskellige former for urinvejssygdom hos kat. 

​Felin idiopatisk cystitis – FIC

Ca 55 % af tilfældene af urinvejssygdom er dette og derved den mest almindelige form for urinvejssygdom hos kat. (JFMS 2011)

Felin idiopatisk cystitis (FIC) er en form for steril blærebetændelse, hvor årsagen ikke er bakterier, men kan skyldes mange forskellige ting.

For katten føles blærebetændelsen ens, hvad enten den er udløst af en bakterieinfektion eller er en steril betændelse udløst af andre ting.

En kat med FIC tisser lidt, men tit og i mange tilfælde er der blod i urinen. Katten skriger måske, når den tisser, men et andet hyppigt tegn er, at den ofte tisser udenfor kattebakken.

Den akutte behandling består blandt andet af smertestillende og antiinflammatoriske midler (gigtmedicin) og øget vandindtag.

For at forebygge tilbagefald, prøver man at kombinere ændringer i kattens omgivelser (flere kattebakker gerne forskellige typer med forskelligt grus, øget vandindtag, mange liggesteder hvis der er flere katte i husholdningen, og mere interaktion mellem kat og ejer).

Derudover kan man give glukosaminglykaner og eventuelle beroligende naturmedicin som Zylkene, Kalm og Feliway. I svære tilfælde kan man bruge antidepressiv medicin for at sænke kattens stressniveau.

Det er vigtigt at øge kattens væskeindtag eventuelt ved at lokke vådfoder med vand i den, og hvis den kan lide at lege med vand, kan man købe en vandautomat med rindende vand.

Urinvejsinfektion

Ca. 12 % af tilfældene skyldes bakterier (JFMS 2011).

Denne form for urinvejssygdom er nem at behandle, da bakterier er følsomme for antibiotika.

For at vide om katten har en steril betændelse (FIC) eller infektion, kan man dyrke sterilt udtaget urin. Ved denne dyrkning vil der gro bakterier hvis det er en infektion, og man kan se, hvilken form for antibiotika man kan bruge for at gøre katten rask.

Hvis der kommer tilbagefald af en blærebetændelse der er forårsaget af bakterier, skal man lede efter årsagen som kan være f.eks. sukkersyge eller andre sygdomme.

Urinvejsinfektioner er mest almindelige hos ældre dyr.

​Urinvejssten eller plugs

Urinvejssten eller plugs, der kan tilstoppe urinrør, kan man også se. Ca. 33 % af tilfældene skylde dette (JFMS 2011)

​Urinvejssten kan i vid udstrækning forebygges ved at bruge foder, der er beregnet til at forebygge urinvejsproblemer.

Ved FUS eller FLUTD har katten urinvejsproblemer med eller uden urinstop. Den manglende evne til at tisse skyldes urinsten, dannet af krystaller, eller plugs som dannes af celler og/eller proteiner i urinen som kiles sammen til en prop i urinrør. Kattens koncentrerede urin bidrager til dannelsen af urinsten, og hvis katten drikker for lidt, forværres situationen.

Urinstop er meget alvorligt! Hvis din kat ikke kan tisse, skal du altid tage direkte til dyrlægen, også hvis det er weekend eller nat.

Katten er som regel urolig, og kan også være aggressiv. Katten forsøger ofte at gå på bakken, men der kommer ingenting eller kun få dråber.

Langvarigt urinstop giver forhøjet indhold af kalium, hvilket påvirker hjertet og betyder, at katten har sværere ved at tåle bedøvelse.

Derudover øges trykket i blæren så meget, at trykket i nyrerne også stiger, og det kan give nyreproblemer og ophobning af urinstof i blodet, hvilket giver kvalme og forgiftningssymptomer.

Hvis katten ikke har tisset i to døgn, er muligheden for overlevelse dårlig.​

×
Menu
Ring op
Mail
Facebook