Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 86 68 36 67

CHIPMÆRKNING OG ØRETATOVERING

Dyrlæger for familiens kæledyr i Bjerringbro og omegn

CHIPMÆRKNING OG ØRETATOVERING

Lovpligtig chipmærkning og registrering af hund i Danmark er til gavn for både dyr og ejere. 

For hunde er det lovpligtigt, at de er chipmærkede og registreret i Dansk Hunderegister. Hunden skal chipmærkes inden den er 8 uger gammel og ligegyldigt om du køber en hvalp eller overtager en voksen hund, så skal den være chipmærket når du overtager den. 

Chippen lægges under huden på hunden. Chipnummeret er på 15 cifre. De første tre cifre er en landekode, de næste tre cifre er en producenten-kode. De resterende cifre er et unikt nummer, der sikrer at to dyr aldrig får det samme nummer.

Husk at hunden skal registreres under dit navn på Dansk Hunderegister, da det er dig som er besidder/ejer af hunden efter køb.

Skal du rejse til udlandet, skal din hund også have sit chipnummer skrevet i sit kæledyrspas.

Har du et kuld hvalpe der skal chipmærkes eller mangler din hund en chip, så ring og bestilt en tid hos en af vores dygtige dyrlæger. Du kan finde priser på chipmærkning og registrering af chip under vores prisliste.

Skulle din hund være så uheldig at blive væk for dig, vil dens chip kunne scannes hos enhver dyrlæge og derved kunne komme hjem til dig igen. 

Er din kat mærket?

Katte kan både øremærkes med en øretatovering eller chipmærkes, med en lille chip under huden ligesom ved hunde. Der er fordele og ulemper ved begge dele. Flere ejere vælger at få begge dele til deres kat.

Det er god ansvarlighed som katteejer at få mærket sin kat! 

VIGTIGT: d. 1. juli 2021 træder en ændring i lovgivningen vedr. katte i kraft, der afskaffer pligten til at fremlyse umærkede katte, så ejerskabet af disse dyr automatisk overgår til optageren og de øjeblikkeligt kan videreformidles. Læs mere om lovændringen her.

Chipmærkning af kat

Chipmærkning af kat kræver ikke bedøvelse, det er blot en lille chip der lægges under huden på katten. Chippen er ikke synlig med det blotte øje.

Hvis din kat bliver væk og andre finder katten, da kræver det at de tager den til en dyrlæge, så chippen kan aflæses med en scanner.

Chippen lægges under huden på katten. Chipnummeret er på 15 cifre. De første tre cifre er en landekode, de næste tre cifre er en producenten-kode. De resterende cifre er et unikt nummer, der sikrer at to dyr aldrig får det samme nummer.

Skal du have din kat med til udlandet, skal den både have en chip og et kæledyrspas.

Har din kat en chip, har du desuden mulighed for at få en speciel chipstyret kattelem til din kat, så der ikke kommer fremmede katte ind ad kattelemmen. 

Du kan finde priser på chipmærkning og registrering under vores prisliste.

Øretatovering af kat

En øretatovering er synlig for finder, hvis din kat skulle blive væk og en anden finder katten og gerne vil hjælpe den hjem. Det sker dog at tatoveringen kan blive utydelig med tiden. Et øremærke er et tydeligt bevis på at det er en ejerkat, hvilket kan være godt at vide hurtigt hvis man står med en tilskadekommen kat.

En øretatovering består oftest af 6 cifre. Typist tre bogstaver (ét for årstal og to for dyrlægen). De sidste tre tal gives af dyrlægen alt efter hvilket nummer kat der øretatoveres på klinikken dette år.

En øretatovering kræver fuld narkose og smertestillende at få lavet og den laves derfor oftest i forbindelse med f.eks. sterilisation eller kastration. Det er dog også muligt at bestille tid til bare at få lavet øretatoveringen, det kræver dog stadigvæk fuld narkose og smertestillende.

Hos os vil din kat ALTID ligge på varmepude under narkosen, samt få tilført ilt både før, under og efter indgrebet, samt overvåges af faglært personale hele vejen igennem. 

Når katten skal øretatoveres barberes pelsen af på indersiden af øret, huden desinficeres og tatoveringen laves med en speciel tatoveringstang. 

Tangen vendes modsat i det andet øre, så nummeret kommer til at vende modsat det første øre. Dette gøres i tilfælde af, at katten skulle få beskadiget det ene øre på et tidspunkt i livet og øretatoveringen derved beskadiges i det ene øre.

Derefter ses øremærket som små huller i huden og der smøres grundigt med tatoveringsblæk, så farven kommer godt ind i hullerne. Efter nogle dage begynder den overskydende tørrede blæk at falde af og tilbage vil øretatoveringen stå.

Skal din kat med til udlandet, er en øretatovering ikke nok. Da skal din kat have en chip og et kæledyrspas.

Du kan finde priser på øretatovering og registrering af chip under vores prisliste.

Registrering af kattens øretatovering og chip

Der er i Danmark to steder man kan få registret sin kat, når den er mærket. Vi anbefaler at katten registreres begge steder:

Det Danske Katteregister
(kræver et oprettelsesgebyr, der dog kun skal betales én gang)

Dansk Katteregister
(gratis oprettelse)

Husk selv at registrere ting som eventuel ejerskifte, flytning eller nyt telefonnummer!

Tips til aflæsning af øretatovering

Nogle katte kan være svære at aflæse øretatovering på, enten hvis tatoveringen er blevet utydelig med tiden eller hvis katten har meget pigment i øret, hvilket kan besværliggøre aflæsningen.

Sørg for at have katten placeret et sted med en god lyskilde. Fugt gerne det indvendige af øret med en tot vat med lidt madolie på og brug en stærk lommelygte på ydersiden/bagsiden af øret.

Kontakt os hvis du har brug for hjælp til aflæsning af et øremærke, så hjælper vi gerne!

Læs mere:

×
Menu
Ring op
Mail
Facebook