Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 86 68 36 67

INFO OM KASTRATION OG STERILISATION AF KAT

Dyrlæger for familiens kæledyr i Bjerringbro og omegn

INFO OM KASTRATION OG STERILISATION AF KAT

Skal din kat også neutraliseres? Ja det skal den! For det er nemlig god ansvarlighed som katteejer, hvad enten du har en hankat eller en hunkat!

Flere og flere katteejere vælger heldigvis i dag, at få deres kat steriliseret eller kastreret.

Der er mange fordele ved sterilisation og kastration

For det første undgår man hunkattens gentagne hormonpåvirkninger og deraf løbetider, der kan være yderst generende for både kat og ejere. Dernæst undgår man selvfølgelig uønskede killinger, som man også skal tage ansvar for.

For hunkatte forebygger sterilisering livmoderbetændelse, kræft i livmoderen, æggestokke og mælkekirtler.

Når din hankat neutraliseres, har den ikke samme behov for at gå og afmærke territorie mere. Derved slipper man for hankatte strint og lugtgener. Desuden mindskes kattens territorie, så man ofte vil opleve at ens kat holder sig tættere på hjemmet end førhen. Dette reducerer risikoen for trafikulykker og for at katten forvilder sig væk hjemmefra.

Ikke mindst mindskes risikoen for sygdomme og skader hos din kat betydeligt, da den ikke parres af potentielt syge katte og heller ikke så let ryger i slagsmål og kommer hjem med bidsår og bylder til følge.

Intakte katte har langt større risiko for at blive smittet med Leukæmi (det kan man vaccinere for) og katte-AIDS (det kan man ikke vaccinere for) da begge dele smitter ved parring eller slagsmål, derfor mindskes risikoen for disse sygdomme kraftigt ved sterilisation og kastration.

Ulemper ved operationen

Det er svært at nævne nogle egentlige ulemper!

Som ejer skal man selvfølgelig være sikker på, at man ikke ønsker at bruge sin kat som avlsdyr senere hen, da operationen ikke kan ændres tilbage, så man kan få killinger.

Der skal man huske på, at katten ikke har en lyst og et behov for at få killinger. Hvis man vælger at få killinger, så skal det være for ens egen skyld og man skal være klar til at være ansvarlig katteejer overfor killingerne også og være velvidende om, at det kan være svært at finde nye ansvarlige hjem til killingerne når de er gamle nok.

I Danmark er der massevis af katte og hvert år bugner internaterne af killinger og voksne katte der mangler nyt hjem.

Man bør derfor se på, hvis behov det egentlig er, at sætte flere killinger til verden!

Hvornår skal min kat steriliseres / kastreres?

Din kat kan tidligst blive steriliseret eller kastreret når den vejer 2kg. Flere vælger at få lavet operationen i forbindelse med killingens 2. basisvaccination, da den da ofte er kommet over de 2kg. 

Din kat kan også sagtens opereres senere i livet når den er ældre. Vi anbefaler dog at man ligeså godt kan få det gjort med det samme, hvis man er sikker på det er det den skal. 

Kattene skal heller ikke være særligt gamle før de begynder at kunne formere sig.

​Ændrer katten sig af operationen?

Rent fysiologisk sker der det, at stofskiftet falder efter operationen.

Det betyder, at man skal passe på at katten ikke bliver overvægtig, da overvægtige dyr har langt større risiko for følgesygdomme som f.eks. sukkersyge og urinvejssten.

Nogle synes at deres kat bliver mere kælen efter operationen. Det kan måske hænge sammen med at katten ikke har samme behov for at skulle ud og passe sit territorie på samme måde mere.

Valg af foder efter operationen

Du vil få grundig vejledning på klinikken efter din kats operation, om hvilket foder vi vil anbefale til lige netop din kat.

Desuden tages der højde for hvilket livsstadie din kat befinder sig i. Om den er killing eller om det er en ældre kat med andre behov. 

Et ordentligt foder er desuden med til at forebygge, at din hankat får problemer med urinvejssten, som kan være meget smertefuldt.

Læs mere

×
Menu
Ring op
Mail
Facebook