Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 86 68 36 67

GODE RÅD TIL NYTÅR

Dyrlæger for familiens kæledyr i Bjerringbro og omegn

GODE RÅD TIL NYTÅR

Kom godt ind i det nye år sammen med dit kæledyr. Her finder du gode råd til hvad du skal være opmærksom på og som kan dæmpe nytårsangst.

Læs også vores guide til nytårsskyts og tordenvejr

Rigtig mange hunde og katte reagerer med angst og frygt fremkaldt af lyde. Det kaldes lydangst og er et helt almindeligt adfærdsproblem, der fx kan opstå ved fyrværkeri, skydning og tordenvejr. Mange hunde og katte går lige nu en svær tid i møde, nu hvor det snart er tid til at fejre nytårsaften. Der er dog mange ting man som ejer kan gøre for at hjælpe sit dyr godt og trygt igennem. Her på klinikken vil vi også rigtig gerne hjælpe med råd og vejledning, og vi har desuden flere forskellige produkter på hylderne, der kan hjælpe dyrene godt igennem.

Første nytårsaften

Har du endnu ikke prøvet at holde nytårsaften med din hund eller kat, og ved du derfor ikke, hvordan den reagerer, så anbefaler vi, at du følger nedenstående råd og ser, hvordan dyret forholder sig og klarer sig igennem aftenen. Ofte vil det forløbe uden grund til bekymring med de rette forholdsregler.

​Gode råd til at holde nytår med dyr i hjemmet

  • ​Vær hjemme og lad ikke dine dyr være alene nytårsaften.
  • Sørg så vidt muligt for stille og rolige omgivelser.
  • ​Overvej om et pensionsophold på landet vil være gavnligt.
  • ​Mulighed for at dyret kan trække sig tilbage til en vant og rolig plads, hvor der gerne er rullet gardiner for vinduerne.
  • Gør dagen så normal som muligt for dyret og hav hverdagslyde i hjemmet; som musik, tv og vaskemaskine der kører osv. (vær obs på at der ikke ”fejres” nytår i radio og tv, da det på dyret kan virke meget skræmmende, hvis nytåret pludselig er flyttet ind i stuen også)
  • ​Sørg for at lufte hunden godt af formiddag og eftermiddag og hav for øje at folk kan finde på at skyde nytårskrudt af tidligt på dagen også, så en snor derfor er en god ide også til katte. Hvis katten ikke kan gå i snor, må den holdes inde hele dagen, for en sikkerheds skyld, det er meget farligt for en kat, hvis den er ude nytårsaften.
  • ​Hav ikke dyret med ud, når der skydes nytårskrudt af.
  • ​Undgå nytårskrudt tæt på huset og undgå bordbomber og lignende indendørs.
  • ​Sørg for at dyret er blevet motioneret godt og også er blevet mentalt aktiveret.
  • ​Ynk ikke hunden, hvis den viser utryghed – dette gør det kun værre.

Tegn på angst

Den enkelte hund og kat kan reagere på mange forskellige måder, når de oplever stress, er utilpasse, nervøse eller angste. Nogle af kendetegnene kan være:

  • ​​Gemmer sig eller trækker sig væk
  • ​Ryster
  • ​Savler
  • ​Hurtig vejrtrækning
  • ​Store pupiller
  • ​Ændret opførsel
  • ​Ingen lyst til leg eller selskab
  • ​Bagudrettede ører
  • ​Vil ikke spise
  • ​Tisser indenfor
  • Er hyperaktiv
  • ​Halser eller gør
  • ​Rastløshed
  • ​Overdreven klistret til ejer
  • Reagerer din hund eller kat med nervøsitet eller angst for høje lyde, så er der her på klinikken flere forskellige former for hjælp at hente.

​Fodertilskud

Kalm
Kalm er et velsmagende fodertilskud der med sit indhold understøtter dyrets egenproduktion af signalstoffer og er med til at give indre ro og overskud til at modstå udefrakommende påvirkninger. Der er her tale de naturligt forekommende aminosyrer T-theanin og L-Tryptophan, samt mælkepeptider og B-vitamin, der alle går ind og har en gavnlig virkning på dyrets adfærd.

​Kalm kan anvendes i alle situationer, hvor hunden eller katten oplever stress, angst, utryghed og nervøsitet. Produktet kan både anvendes på daglig basis eller kun ved situationer, der er svære for dyret (fx nytårsaften). Gives enten med foderet eller direkte i dyrets mund.

​Hvis muligt, startes behandlingen gerne op allerede midt i december, hvor Kalm gives en gang dagligt 1-2 timer før mørkets frembrud og doseres i henhold til vægtskemaet.

Selve nytårsaften gives produktet første gang omkring middagstid i henhold til vægtskemaet. Ved 16-17 tiden gives der igen i halv dosis (fuld dosis hvis dyret er meget uroligt) og dernæst gives igen ved 21-22 tiden med dosis i henhold til vægtskemaet. Hvis dyret er meget uroligt kan behandlingen gentages ca. kl. 23. Der anbefales generelt halv dosering til hvalpe og killinger.

​Zylkene
Zylkene er et velsmagende pulver i en kapsel, der enten kan åbnes og drysses over maden, eller gives uåbnet ind i munden på hunden/katten.

​Zylkene indeholder alfa-casozepin, der har en beroligende og afslappende effekt.

Det er lavet ved at spalte Kasein fra komælk, ved hjælp af et naturligt forekommende enzym, Trypsin. Denne proces sker af sig selv når killinger og hvalpe drikker mælk, men desværre mistes denne evne til at spalte mælkeprotein til et beroligende stof hos voksne dyr, så de må have det tilført i spaltet form.

​Det er rigtig godt at starte op med Zylkene nogle dage før den situation, der vil udløse stress skal foregå, fx nogle dage før nytårsaften. Zylkene er laktosefrit og hypoallergent og findes til både hunde og katte.

​Medicin

Er din hund eller kat så angst, at Kalm eller Zylkene ikke er nok, skal der receptpligtig medicin til. Receptpligtig medicin kan kun udstedes af dyrlægen og kræver, at vi har set hunden eller katten inden for det sidste år.

​Medicinen bør gives, så snart hunden viser de første tegn på angst eller når de første angstprovokerende lyde kan høres. Produktet kan med fordel afprøves med en enkelt dosis dagen før nytårsaften, så man finder ud af, om det fungerer godt for ens hund, eller om der skal prøves et andet middel.

​Hvis den første slags medicin ikke er nok til at fjerne angsten efter afprøvning af produktet dagen forinden, så kontakt dyrlægen på klinikken, og vi finder et alternativ til selve nytårsaften.

Lydtræning

På længere sigt kan det være rigtig godt at arbejde med lyd-desensibilitering, hvor dyret vha. gradvis træning vænnes til de forskellige lyde, så det på sigt ikke længere bliver bange for dem på samme måde.

Til dette findes specielle cd’er med lyde fra fx torden, fyrværkeri og skud, der kan benyttes til træningen. Det er meget vigtig ikke at gå for hurtigt frem under denne træning, da dyret langsomt skal tilvænnes lydene og ikke være bange. Det er derfor ikke en form for træning, man kan starte på en uge før fx nytårsaften, da det kræver meget længere tid.​

Læs mere

×
Menu
Ring op
Mail
Facebook