Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 86 68 36 67

NY HVALP I HJEMMET

Dyrlæger for familiens kæledyr i Bjerringbro og omegn

NY HVALP I HJEMMET

Tillykke med din nye hvalp. Vi håber at I nu indleder et langt og lykkeligt liv sammen. 

Vaccination af hvalpen

Når du har fået ny hvalp er der er nogle basale ting der skal være i orden. Først og fremmest skal du sørge for, at den er vaccineret så tidligt som muligt, så den tryggere kan færdes ude blandt andre.

Hvalpen er til en vis grad beskyttet af antistoffer den har fået fra sin mor hvis hun er velvaccineret. Disse antistoffer aftager dog med hvalpens alder og derfor anbefaler vi nu til dags at vaccinere tidligt, idet der findes vacciner der kan bruges allerede i 8 ugers alderen.

Har din hvalp fået ormekur?

Undersøg om hvalpen har fået ormekur og aftal i samarbejde med den dyrlæge I vælger til jeres hund, hvordan det videre behandlingsforløb skal være.

Her på klinikken giver vi rutinemæssig ormebehandling til de hvalpe, der ikke endnu har fået ormekur, eller hvis der er tvivl om, hvorvidt den har fået.

Hvis opdrætter oplyser at hvalpen er behandlet lige før udlevering, undersøger vi afføringen ved de første vaccinationer, hvor vi ser i mikroskop efter æg i afføringen.

Vælg det rigtige hvalpefoder til din hvalp

Vælg, gerne i samarbejde med dyrlægen hvilket hvalpefoder, der vil egne sig bedst til din hvalp.

Især til hunde af de store hurtigt voksende racer med risiko for bl.a. hofteledsdysplasi, er det vigtigt at finde det rigtige foder, som kan hjælpe med til at nedsætte risikoen for knogleproblemer.

Pas på med foder hvor kalkindholdet er for stort. Man troede før i tiden, at det ikke gjorde noget med meget kalk i maden, men forsøg har vist at for meget kalk kan være lige så skadeligt som for lidt!

​Vigtig socialisering af hvalpen

​Hvalpe skal meget hurtigt lære at klare sig selv og der er derfor ikke lang tid til at socialisere dem!

Vi regner med at socialiseringsperioden er fra 4 – 16 ugers alderen, så det giver både opdrætter og ny ejer et meget stort ansvar, at sørge for at hvalpen bliver velsocialiseret i denne periode.

Din hvalps personlighed vil ikke kun blive bestemt af dens race og forældre, men mindst lige så meget af socialiseringsperioden!

Socialiseringsperioden er mest kritisk for usikre og skræmte hvalpe, men det gavner alle hvalpe at få positive oplevelser og så mange forskellige livserfaringer som muligt i denne periode!

Ingen hvalpe er født med at være tamme og velstimulerede, det er noget de lærer gennem erfaringer. De oplevelser, hvalpen har i denne vigtige periode vil have direkte indflydelse på hvalpens personlighed som voksen hund.

En hvalp er indrettet sådan, at det den præsenteres jævnligt for inden ca. 16 ugers alderen, vil den betragte som en naturlig del af dens miljø. Dette dog forudsat at tæven, samt de mennesker der omgiver hvalpen reagerer på en hensigtsmæssig måde, når hvalpen udsættes for oplevelserne.

En naturlig del af livet

Der er næsten ingen grænser for, hvad hvalpen kan lære at synes er en naturlig del af livet i den alder! Hvorimod alt hvad den først præsenteres for senere i livet, vil blive betragtet med skepsis og kun vanskeligt kan læres. Det er værd at huske!

F.eks. vil en hvalp der er vokset op på landet og først sent præsenteres for tæt trafik, sandsynligvis reagere med stress og utryghed hvis den senere oplever trafikken. Modsat en hvalp der tidligt i livet har været med i byen, vil gå som om den ikke kan høre eller se trafikken.

Denne fase er naturligvis praktisk hvis hunden levede vildt ude i naturen og meget hurtigt skulle lære at skelne mellem farligt eller godt, så den kunne sikres overlevelse.

Til gengæld giver denne forholdsvis korte fase, kun os mennesker en forholdsvis kort tid til at introducere hvalpen for de mange ting der giver de bedste forudsætninger for at fungere i det samfund vi har anbragt hvalpen i.

Din hvalp – Dit ansvar!

Det er jeres ansvar at introducere hvalpen til så mange oplevelser som muligt og at gøre hver oplevelse behagelig for hvalpen!

Din hvalp har risiko for at blive forskrækket eller aggressiv over for ting eller situationer, den ikke blev udsat for, eller havde en dårlig oplevelse med, under socialiseringsperioden.

​Tænk på den socialisering, du laver nu, som en ”vaccination mod farlige adfærdsproblemer”​.

Download vores socialiseringsskema, hvor du kan se en masse forslag til ting, der vil være gode at introducere hvalpen for. Kom meget gerne med flere forslag selv! Skemaet er lige til at printe ud og krydse af i felterne.

God fornøjelse!

×
Menu
Ring op
Mail
Facebook