Tilbage til vetgruppen.dk

Inden man anskaffer sig et marsvin, er det vigtigt at man sætter sig grundigt ind i dens daglige pasning og pleje.

Marsvin er gnavere (Rodentia) tilhørende familien Caviidae, der omfatter 17-18 arter af marsvin, maraer og evt. kapivar (afhængigt af klassificeringen).

Det er uklart, fra hvilken art det domesticerede marsvin oprindeligt stammer fra; muligvis er det en hybrid af flere vilde arter fra Cavia-slægten. Grundet flere tusinde års avl anses det domesticerede marsvin som en selvstændig art, der ikke naturligt forekommer i naturen. 

Forvoksede tænder er meget ofte problemet, når marsvin holder op med at spise.

Marsvin har i alt 20 tænder; 2 fortænder i overmunden, 2 fortænder i undermunden,  4 kindtænder i hver side af overmunden samt 4 kindtænder i hver siden af undermunden. De har ingen hjørne-tænder. Fortænderne i undermunden er større og længere end fortænderne i overmunden. Specielt ved marsvinets tænder er, at de ikke har nogle rødder, det vil sige, at ligesom kaninens tænder, så vokser marsvinets tænder også igennem hele livet. Marsvinet har derfor også et stort behov for at slide tænderne naturligt når den spiser, så de ikke bliver for lange. 

Har du den mindste smule mistanke om tandproblemer skal du gå til dyrlæge.

Tandproblemer hos marsvin kan forebygges ved at købe et godt sammensat foder som eks. Supreme Science Selective.

Marsvin skal fodres med marsvinpiller, samt grøntsager, rodfrugter, hø og mælkebøtteblade/græs. Når man fodrer marsvin er det vigtigt det er korrekt sammensat. Der udbydes både de såkaldte ”müesli-blandinger” og pelleteret foder. 

Müesliblandingerne bør man undgå, da dyrene har en tendens til kun at vælge de ting i blandingen de kan lide og lade resten ligge. Og i de fleste tilfælde medfører det, at dyrene vælger at spise de usunde dele og lade de sunde dele ligge og dermed blive fejlernæret. Hvis foderet er pelleteret kan dyrene ikke på sammen måde vælge kun at spise de fede dele af foderet. 

Et godt pelleteret foder er eks. Supreme Science Selective. Udover pelleteret foder bør dyrene have fri adgang til frisk hø og græs samt forskellige grøntsager.

Marsvin danner ikke selv det livsvigtige vitamin C og skal derfor have det tilsat foderet. Alle marsvin, og især unger samt drægtige og diegivende hunner, har brug for masser af C-vitamin. C-vitamin kan købes i b.la. pulverform som kan drysses ud over madden og i vandet. Der findes også en masse forskellige grøntsager med et højt indhold af C-vitaminer herunder bl.a.: Frisk bredbladet persille, grønkål, rød peberfrugt og broccoli m.fl. Supreme Science Selective Marsvin foder er selvfølgelig tilsat C-vitamin.

Mangel på C-vitamin i kosten giver skørbug. Symptomerne er dårlig appetit, hævede, ømme led og ribben, modvilje mod at røre sig, dårlig udvikling af ben og tænder, spontane blødninger især fra tandkødet, men også i led og muskulatur. Hvis sygdommen får lov at udvikle sig uden behandling, kan den være dødelig, især for hurtigt voksende unger samt drægtige hunner. Tilstødende mangelsygdomme kan desuden give øget modtagelighed over for andre sygdomme.

Marsvin er byttedyr i naturen. Derfor vil de gøre hvad de kan for at skjule tegn på sygdom. Det skyldes, at deres naturlige fjender normalt vil prøve at få fat i de svageste dyr og dermed det nemmeste måltid. 

Desværre gør det at marsvin under forhold som kæledyr ofte ikke viser tegn på sygdom, før de er så svækkede at de ikke længere kan skjule de er syge. Derfor er det i mange tilfælde for sent, når man som ejer kommer til dyrlægen med dyret.

Almindelige sygdomme hos marsvin er bylder, tandproblemer (permanent voksende tænder).

Er marsvinet syg? 

Der er nogle ting man som ejer kan gøre for at opdage i tide om dyret er ved at blive syg:

 • Vej dyret en gang om ugen og før journal over det
 • Tjek dagligt om dyre spiser normalt eller om den spytter det ud igen, savler eller er våd om hagen (tegn på tandproblemer typisk)
 • Tjek om dyret klør sig.
 • Tjek negle
 • Kig under dyrets mave og ved bagenden. Specielt om sommeren, da diarre kan gøre at der kommer spy i pelsen og huden

Fakta om marsvin

 • Voksenvægt: 600-1200 g.
 • Kuldstørrelse: 1-6 unger. Hunnen får i gennemsnit 4 unger
 • Drægtighedens længde: 60-72 dage
 • Fravænning: 4 uger
 • Livsalder: 4-8 år
 • Kønsmoden: 3-5 uger
 • Kropstemperatur: 38,0-39,2
 • Dagligt foderindtag: 30-35 g. (dog afhængigt af fodertype og mærke)
 • Dagligt vandindtag: 10 ml. pr. 100g legemsvægt

Hvis du vil vide mere om pasning af marsvin kan du læse Dyrenes Beskyttelses pasningsvejledning her: http://www.dyrenesbeskyttelse.dk/pasningsvejledninger/pattedyr/marsvin

Kontakt os

Har du spørgsmål, så ring til os på 65 31 10 18  eller send en mail på kontakt.nyborg@vetgruppen.dk

Alternativt kan du udfylde formularen forneden

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
NYBORG DYREHOSPITAL
Lyøvej 20
5800 Nyborg
 
ÅBNINGSTIDER

Mandag 08.00 – 18.00
Tirsdag  08.00 – 17.00
Onsdag  08.00 – 18.00
Torsdag 08.00 – 17.00
Fredag   08.00 – 17.00

FIND VEJ

VetGruppen

VetGruppen er en sammenslutning af lokale dyreklinikker og dyrehospitaler, der arbejder sammen om at sikre de bedste forudsætninger for dit kæledyrs sundhed. Vi består af en stor gruppe dyrlæger og veterinærsygeplejesker med hver deres specialområde, hvilket er din garanti for kompetent og professionel pleje, hvad end der er tale om vaccination af din hund eller kastration af din kat.

Bliv opdateret med de seneste nyheder

© 2018 VETGRUPPEN | CVR: 40 49 04 85 | Privatlivspolitik

×
Menu
Ring op
Facebook