Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk

Inden man anskaffer sig et marsvin, er det vigtigt at man sætter sig grundigt ind i dens daglige pasning og pleje.

Forvoksede tænder er meget ofte problemet, når marsvin holder op med at spise

Marsvin har i alt 20 tænder; 2 fortænder i overmunden, 2 fortænder i undermunden,  4 kindtænder i hver side af overmunden samt 4 kindtænder i hver siden af undermunden. De har ingen hjørne-tænder. Fortænderne i undermunden er større og længere end fortænderne i overmunden. Specielt ved marsvinets tænder er, at de ikke har nogle rødder, det vil sige, at ligesom kaninens tænder, så vokser marsvinets tænder også igennem hele livet. Marsvinet har derfor også et stort behov for at slide tænderne naturligt når den spiser, så de ikke bliver for lange. 

Har du den mindste smule mistanke om tandproblemer skal du gå til dyrlæge.

Tandproblemer hos marsvin kan forebygges ved at købe noget godt hø, og give marsvinet grene at gnave i, så tænderne naturligt kan slides.

Marsvin er byttedyr i naturen. Derfor vil de gøre hvad de kan for at skjule tegn på sygdom. Det skyldes, at deres naturlige fjender normalt vil prøve at få fat i de svageste dyr og dermed det nemmeste måltid. 

Desværre gør det at marsvin under forhold som kæledyr ofte ikke viser tegn på sygdom, før de er så svækkede at de ikke længere kan skjule de er syge. Derfor er det i mange tilfælde for sent, når man som ejer kommer til dyrlægen med dyret.

Marsvin skal fodres med marsvinpiller, samt grøntsager, rodfrugter, hø og mælkebøtteblade/græs. Marsvinets kost skal bestå 80% af hø. Der udbydes både de såkaldte ”müesli-blandinger” og pelleteret foder. 

Müesliblandingerne bør man undgå, da dyrene har en tendens til kun at vælge de ting i blandingen de kan lide og lade resten ligge. Og i de fleste tilfælde medfører det, at dyrene vælger at spise de usunde dele og lade de sunde dele ligge og dermed blive fejlernæret. Hvis foderet er pelleteret kan dyrene ikke på sammen måde vælge kun at spise de fede dele af foderet. 

Et godt pelleteret foder er eks. Burgess Excel. Udover pelleteret foder bør dyrene have fri adgang til frisk hø, da det er en yderst vigtig del af kosten. 

Marsvin danner ikke selv det livsvigtige vitamin C og skal derfor have det tilsat foderet. Alle marsvin, og især unger samt drægtige og diegivende hunner, har brug for masser af C-vitamin. Marsvine foderet Burgess Excel er tilsat det nødvendige C-vitamin, men der findes også en masse forskellige grøntsager med et højt indhold af C-vitaminer herunder bl.a.: Frisk bredbladet persille, grønkål, rød peberfrugt og broccoli m.fl. hvis man vil supplere. 

Mangel på C-vitamin i kosten giver skørbug. Symptomerne er dårlig appetit, hævede, ømme led og ribben, modvilje mod at røre sig, dårlig udvikling af ben og tænder, spontane blødninger især fra tandkødet, men også i led og muskulatur. Hvis sygdommen får lov at udvikle sig uden behandling, kan den være dødelig, især for hurtigt voksende unger samt drægtige hunner. Tilstødende mangelsygdomme kan desuden give øget modtagelighed over for andre sygdomme.

Kontakt os

Har du spørgsmål, så ring til os på 65 31 10 18  eller send en mail på kontakt.nyborg@vetgruppen.dk

Alternativt kan du udfylde formularen forneden

  • Maks. filstørrelse: 50 MB.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
×
Menu
Ring op