Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk

Paradentose er en kronisk sygdom som kan opstå hos alle dyr. Det er dog ofte små hunde der angribes af denne sygdom.

Sygdommen opstår blandt andet fordi bakteriebelægninger (plaque) på tænderne bevirker tandkødsbetændelse. Hvis belægningerne ikke fjernes dagligt kan betændelsen bevæge sig længere og længere ned mod tandroden, som herved løsnes og til sidst falder ud.  

Ikke nok med at hunden eller katten risikerer at miste tyggefunktionen når tænder mistes, men der er smerte forbundet med betændelsesprocessen og det er derfor vigtigt med forebyggelse. Selvom det ser nok så fint ud når munden bliver åbnet kan hunden eller katten have alvorlige og smertevoldende sygdomme i munden.

Hvis paradentose er konstateret, er det nødvendigt med regelmæssig tandbehandling i narkose. Her bliver tandkødslommer renset grundigt op og vi kan tilbyde mere avanceret paradontose-behandling, hvis det er nødvendigt. Hvis tænderne er løse eller har dybe tandkødslommer, kan det være nødvendigt at operere dem ud.

Tyggeben af gummi (fordi de er bløde) kan også virke tandrensende, Knogler kan ikke anbefales, da der er risiko for at tænderne knækker, hvis knoglerne er for hårde, ligesom bløde knogler kan give problemer med fordøjelsen. Rå knogler anbefales heller ikke, da disse kan overføre sygdomme til dyret.

Billede: her kan du se tænderne på en hund med meget tandsten samt hævet og betændt tandkød 

For at undgå eller forsinke udviklingen af paradentose anbefaler vi at sætte ind på 2 områder:

  • Forebyggelse ved dagligt at fjerne bakteriebelægninger på tænderne. Den bedste metode er den daglige tandbørstning. Er sygdommen ikke for fremskreden kan tandbørstningen være med til at opbremse udviklingen.

Ældre dyr accepterer oftere tandbørstning, hvis det gøres i forbindelse med en daglig rutine, som pelspleje eller gå-tur.

Hvis man ikke har held med tandbørstning af dyrets tænder, kan man bruge et specielt foder, der samtidig virker tandrensende. Foderet kan købes i vores pet-shop.

  • Undersøgelse og tandrens i narkose. Det er bedst at man allerede starter med det inden hunden/katten er 2 år gammel. Derved kan vi vurdere om der er behov for yderligere behandling og lave en plan for den videre forebyggelse.

Billede: her kan du se en opklaring rundt om en af tænderne. Dette er paradentose. 

×
Menu
Ring op