Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk

Rodbetændelse er en betændelsestilstand i den inderste del af tanden (pulpaen), hvor tandens nerve løber.

Årsager til rodbetændelse/tandbyld

  • Knækket tand

  • Paradentose

  • Stød på tanden

  • Kraftig varmepåvirkning

  • Kraftig kuldepåvirkning

  • Stort tandslid

Der er således mange årsager til rodbetændelse/tandbyld.

Behandling af tandbyld eller betændelse i tanden er en rodbehandling af tanden, som består i at fjerne den syge nerve, og erstatte den med et materiale, der gør, at der ikke længere kan danne betændelse i tandhulen og ved rodspidsen. Der behandles eventuelt også med antibiotika. Ved behandlingen tages der mange røntgenbilleder for at kontrollere operationen. Røntgen er påkrævet for at få et tilfredsstillende resultat.

Er det en mindre vigtig tand, for eksempel en af de små kindtænder, vil man oftest operere tanden ud.

Er det derimod en af de store rovtænder eller hjørnetænder, som er vigtige for hunde og katte bør disse så vidt muligt bevares og derfor rodbehandles, hvis det er muligt.

 

Billede: her kan du se en misfarvet tand. Når en tand er misfarvet tegn det at den død

Rodbetændelse/tandbyld er en meget smertefuld tilstand som er behandlingskrævende. Hunden eller katten kan ikke selv reparere tilstanden, som hvis den ikke behandles, bevirker en kronisk tilstand hvor nerven kan dø og dermed give betændelse ved rodspidsen. Dette kan ofte ses på røntgen eller ved at der opstår en tandbyld med dannelse af fistel. Desværre er det ikke altid at man opdager at der er rodbetændelse/tandbyld da dyret ikke kan fortælle at den har tandpine. Kun når det bliver så voldsomt at dyret spiser mindre, begynder at savle eller lugter kraftigt ud af munden har dyret mulighed for at ”fortælle”at det har smerter. 

En anden tilstand hvor man ved at der er rodbetændelse er, hvis en tand bliver blåligt misfarvet; her har tanden fået et traume og der er derved opstået nervedød og eventuelt rodbetændelse/tandbyld. 

Billede: her kan du se, hvordan en rodbehandlet tand ser ud på et røntgenbillede

Kontakt os

Har du spørgsmål, så ring til os på 65 31 10 18  eller send en mail på kontakt.nyborg@vetgruppen.dk

Alternativt kan du udfylde formularen forneden

  • Maks. filstørrelse: 50 MB.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
×
Menu
Ring op