Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk

Når en tand frakturerer (knækker) er det altid behandlingskrævende. Selvom det kun er emaljen der knækker af, vil patienten føle smerte og der vil være risiko for betændelse og nervedød.

Tanden er dækket af emalje i kronen som er meget hård og beskytter tanden mod at der kan trænge bakterier ind til nerven. Dentin som er det lag som ligger mellem nerve og emaljen er porøs og dermed følsom og gennemtrængelig for bakterier. Derfor vil selv en lille emaljeskade betyde smerte og risiko for betændelse.

Behandlingen af tandfraktur er forskellig alt efter om det er en mælketand, en ung voksentand eller en lidt ældre voksentand. Desuden skelner man også om tanden har åbent ind til nerven eller der ikke er. 

Billede: her kan du se en hund med flere knækkede tænder

Mælketand: Fraktur af en mælketand vil man altid behandle ved at trække den ud. Den har jo så kort levetid og vil falde ud når dyret er omkring ½ år.

Ung voksentand: Hvis hunden/katten er under cirka 1 år gammel vil tanden ikke være færdigudviklet. Er der åbent ind til nerven vil man lave en partiel rodbehandling, hvor man bevarer tandens mulighed for fortsat at vokse sig stærkere, men med risiko for rodbetændelse alt efter hvor hurtigt efter bruddet tanden bliver behandlet. Jo hurtigere des bedre – helst ikke senere end en uge.

Er der ikke hul ind til nerven vil man lave en forsegling af dentinen så tandens smerte ophører og der ikke kan trænge bakterier ind.

Voksentand:  Hvis tanden frakturerer så nerven er blottet anbefaler vi at få tanden rodbehandlet eller eventuelt trukket ud hvis det er en mindre vigtig tand. Er bruddet under 48 timer gammelt vil man som hos den unge tand kunne lave en partiel rodbehandling i stedet for. Der er mindre indgribende.

Hvis nerven ikke er blottet, laver vi en forsegling af tanden som hos en ung hund.

En fraktur i tandroden vil som regel betyde at tanden skal opereres ud.

×
Menu
Ring op