Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk

Læs det her før du anskaffer dig en kanin

Vi kan godt forstå at I ønsker at anskaffe en kanin!

Kaniner er super søde, bløde og et utrolig underholdende dyr, når de holdes under de rigtige vilkår. De har et stort potentiale til at blive de kærligste selskabsdyr på lige fod med vores hunde og katte. Men hvordan ved du om en kanin er det rigtige valg for din familie? Læs med her. 

Kaniner er et kæledyr, som egner sig perfekt til både børn, unge og voksne – som interessere sig for kaninens ve og vel, og har sat sig ind i hvor krævende de faktisk er. Det er ikke en børne kanin, hvor det udelukkende er barnets ansvar at sørge for kaninen. Kaniner kan ikke holde til at blive tumlet eller krammet – og de færreste kaniner synes om at blive løftet. Det vil gøre vores langørede venner utrygge og bange for os, hvis vi ikke respekterer deres grænser. De er byttedyr og kan bedst lide det, når alle 4 poter er på jorden. Så man skal tage en snak med børnene om disse ting inden anskaffelsen.

 

Kaniner kommer også i teenage-alderen, hvor de kan være uforudsigelige og utilregnelige. Desuden vil puberteten også medføre, at vores ellers renlige kaniner bliver urenlige, og kan udvise territorial adfærd – som kan forårsage udadreagerende adfærd, som brummen og bid.  Det skal man altså være klar på, når man vælger at få en kanin – dog kan dette typisk afhjælpes ved neutralisation. Desuden fjerner neutralisation også risikoen for kræft i forplantningsorganerne hos intakte kaniner. 

De fleste forventer at en kanin kun lever til de er 5 år, men det er ikke sandt. Vores kaniner har faktisk en lang levealder. De kan sagtens nå over på den anden side af 10 år, når de lever under de rette vilkår. Så når man anskaffer sig en kanin, så har man altså en forpligtelse i mange år. 

Mange tror fejlagtigt at en kanin trives i et såkaldt “kaninbur”. Men kaniner er af natur meget aktive og intelligente dyr, som kræver plads og bevægelse for at holde sig sunde og raske. Hvis kaninen skal bo i et bur, så vil det have en række konsekvenser for kaninens velbefindende og trivsel. Den vil kede sig, blive muskelfattig og meget mere. Dens levealder vil forkortes gevaldigt. 

Glade, renlige- og fritgående kaniner!

Vores kaniner er helt utrolige til at tilpasse sig sofa-livet med timevis af nus og hygge. De kan lære at bruge en kattebakke, og blive fuldstændig renlige. De trives godt med at leve i en stor base, lavet af hegn, som delvise frikaniner, dvs. fritgående når ejer er hjemme, eller som helt fritgående. Så lader man kaninen komme indenfor, som en del af familien, så kan man regne med at få en masse underholdning og glædelige stunder. 

Kaninerne elsker også at være udendørs, hvor de kan få lov at grave og spise græs, så i sommer månederne har de også stor glæde af det. De kan sågar også leve udendørs i stor voliere året rundt, så længe de har et stort isoleret hus med halm.

Lever de udendørs permanent, så er det bedst at de får en anden kaninven og at begge parter neutraliseres. De kan nemlig godt blive ensomme, hvis ikke de får nok kontakt, og så er det også bare dejligt at kunne putte og få varme fra hinanden. 

Kaniner har stor glæde af en artsfælle

Kaniner er sociale dyr og har det godt, når de har en artsfælle. Især hvis kaninen skal være meget alene, kunne det være optimalt at have to fremfor en. Det kræver at begge kaniner er neutraliseret, og bliver introduceret til hinanden på korrekt vis. 

Skulle der herske tvivl om noget, så kan i kontakte os og få en snak om kaniner. 

×
Menu
Ring op