Tilbage til vetgruppen.dk

Tand resorptioner (TR) er et problem som oftest giver problem hos kat, men kan også ses hos hund. Lidelsen er en meget smertefuld tilstand og opstår ved, at der i kattens tænder kommer resorptioner (huller), man typisk ser ved tandhalsen ved tandkødsranden.

TR opstår ved at nogle af kattens egen celler af ukendt årsag begynder at opløse tanden. Når der i tanden er dannet et ”hul”, kommer der inflammation (betændelse) i vævet omkring resorptionen og katten forsøger at reparere hullet med helingsvæv.

Tilstanden er meget smertefuld og forsøger man at berøre området vil katten ofte vægre sig eller klapre med munden på grund af smerten. Er der flere tænder involveret vil katten begynde at savle og holde op med at spise på grund af smerten.

Til sidst vil hullet i tanden være så stort at tandkronen knækker af og roden sidder blottet tilbage. Dette er stadig meget smertefuldt og katten vil forsøge at danne tandkød hen over rodstumperne hvilket kan tage flere måneder. 

Billede: her ser du 3 tænder, hvoraf den ene har mange huller eller er  nærmest er helt forsvundet

Der er 2 typer tandresorption:

  • Her starter resorptionen typisk ved tandhalsen i forbindelse med tandkødsbetændelse. Selve resorptionen starter på grund af betændelsen og denne type er altid meget smertefuld.
  • Her starter resorptionen i tandroden og denne type kan kun opdages når man tager røntgenoptagelse. Man ved ikke hvorfor denne type opstår og den er langt fra altid smertefuld så længe resorptionen foregår i roden. Det er dog mest ældre katte der får denne type. Først når resorptionen når tandkronen og der opstår hul i tanden bliver det med sikkerhed smertefuldt.

Den eneste behandling der er effektiv er at få tanden trukket ud hurtigst muligt så den ikke skal lide unødigt længe. Tandudtrækning er den eneste reelle mulighed for at befri katten for smerter.

For at opdage TR tidligt tager vi på Nyborg Dyrehospital altid kontrolrøntgen af kattene ved tandrens for at få tilstanden behandlet inden den bliver smertevoldende.

Kontakt os

Har du spørgsmål, så ring til os på 65 31 10 18  eller send en mail på kontakt.nyborg@vetgruppen.dk

Alternativt kan du udfylde formularen forneden

  • Max. file size: 50 MB.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
NYBORG DYREHOSPITAL
Lyøvej 20
5800 Nyborg
 
ÅBNINGSTIDER

Mandag 08.00 – 18.00
Tirsdag  08.00 – 17.00
Onsdag  08.00 – 18.00
Torsdag 08.00 – 17.00
Fredag   08.00 – 17.00

FIND VEJ

VetGruppen

VetGruppen er en sammenslutning af lokale dyreklinikker og dyrehospitaler, der arbejder sammen om at sikre de bedste forudsætninger for dit kæledyrs sundhed. Vi består af en stor gruppe dyrlæger og veterinærsygeplejesker med hver deres specialområde, hvilket er din garanti for kompetent og professionel pleje, hvad end der er tale om vaccination af din hund eller kastration af din kat.

Bliv opdateret med de seneste nyheder

© 2018 VETGRUPPEN | CVR: 40 49 04 85 | Privatlivspolitik

×
Menu
Ring op
Facebook